Полезни качества на какаовите зърна

Полезни качества на какаовите зърна

Освен любимо похапване, затопляща напитка, чудесно допълнение към чаша чай, дневен ритуал и нещо много вкусно, какаото е и изключително полезно - за тялото, ума и душата.

Когато е консумирано без или минимално количество захар, се превръща в супер храна, богата на микроелементи и флавоноиди.

Ползи за тялото

  •  Антиоксиданти

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) измерва силата на растенията да елиминират оксиданти и свободни радикали, като по този начин действат като антиоксиданти. 

Какаовите зърна са една от храните с най-висока ORAC оценка, по-висока дори от акай плодчета, зелен чай и боровинки.

  • Флавоноиди - какаовите зърна са богати на флавоноиди, като епитехинът (epicatechin) e в най-големи дози и носи много ползи (като например):

 - Подобрена сензитивност към инсулин

- Чувство за ситост

- По-ниски нива на холестерол

- По-еластична кожа

  • Богатство от минерали - чистото какао е богато на магнезий, цинк, хром и калий
  • Здраво сърце  - около 10% от тежестта на какаовите зърна се състои от полифеноли - катехини (catechins) (37%), антоцианидини (anthocyanidins) (4%), и проантоцианидин (proanthocyanidins) (58%). Консумирането на полифеноли води до намаляване на кръвното налягане, поради разширяване на кръвоносните съдове. Затова ако сте с ниско кръвно, препоръчваме да похапнете нещо с чашата си 100% шоколад за пиене :)
  • Повишена енергия - теобромин - молекула съдържаща се в какаото е натурален стимулант, който води до повишаване на физическата и умствена енергия. За разлика от кофеина, теоброминът има по-меко действие с по-дълго освобождаване.

Ползи за ума и душата

  • Когнитивни ползи - флавоноидът епикатехин (Epicatechin) стимулира мозъка, подобрява паметта и когнитивните функции.
  • Молекула на щастието - какаовите зърна съдържат анандамид (anandamide), молекула на (естествено щастие, кото това което получаваме…) натурална емоция от щастие, като тази която получаваме след добра и силна тренировка. Анандамидът се свързва със същите центрове в мозъка, както THC - основното психоактивно вещество в канабиса. Ето защо по време на какаова церемония със 100% какаова напитка, може да изпитаме необяснимо щастие и спокойствие.
  • Серотонин и чувство за спокойствие - чистото какао съдържа серотонин - невротрансмитер, който помага за чувството на спокойствие и справянето със стрес. Какаото съдържа и триптофан - амино-киселина, която спомага за образуването на допълнителен серотонин.
  • Ендорфини и добро настроение - консумацията на какао води до отделяне на ендорфини, които помагат за подобряването на настроението, намаляването на чувство на депресия, справянето със стрес и тревожност.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки